Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05 Slider 06Slider 07Slider 08Slider 09Slider 10
 

Предшколска установа
"Наша радост"
Tel/fax: 032 817 339
Tel/fax: 032 819 494
E-mail: vrticlucani@mts.rs
E-mail: nasaradostlucani@gmail.com
Web: www.vrticlucani.edu.rs 

 

 

 
ИСТОРИЈАТ
Дечји вртић ,,Наша радост“ у Лучанима, више од четири деценије пише своју причу раста и развоја, саткану од љубави,бриге о деци- која су наша будућност. Прича је недовршена а са собом носи успехе- на радост драгачевске младежи и њихових родитеља а понекад и препрека која се заједничким трудом и залагањем колектива, шире заједнице и родитеља превазилази.
Наша прича нема крај, настављају је нове генерације најмлађих у Лучанима, Гучи и по сеоским школама широм Драгачва.
Подизањем модерне фабрике Хемијске индустрије ,,Милан Благојевић“ у Лучанима и упошљавањем све већег броја становништва, довело је до проблемa - ,,а где моје дете?“
У то време модеран градић са индустријом пред којом је перспектива, Основном школом, Домом здравља, Домом културе са библиотеком  а без установе за дневно збрињавање деце.
На јавним скуповима, седницама Скупштине општине у више наврата се постављало питање и расправљало  о овом проблему. Најупорнији су били запослени у Хемијској индустрији ,,Милан Благојевић“, непрекидно инсистирајући за отварање и оснивање дечје установе. Истовремено су се чули и слични захтеви из варошице Гуча.
Разлози и потреба за дечјом установом је оправдана али у то време није било лако пронаћи финансијска средства како у Хемијској индустрији тако и у каси општинског фонда за непосредну дечју заштиту.
Жеља и потреба су победили заједно са родитељима који су били веома упорни. Скупштина је обезбедила сопствена средства за финансирање, Хемијска индустрија ,, Милан Благојевић“ је издвојила посебна средства као и остали субјекти, привредне фирме и предузећа.
Улица Радничка, добила је нови број 3, монтажни објекат површине 850 квадратних метара.
Потписано је решење и у  складу тадашњих Законских прописа, дефинисано је: Скупштина општине Лучани, оснивач Дечјег вртића, за чијег је управника именована Вера Ђекић.
Нестрпљење  и потреба су иницирали да се врата вртића отворе што пре. И заиста, 1. априла 1969. године, Вртић у Лучанима отворио је своја врата за 60- оро деце.
Тај 1. април 1969. године означио је почетак нашег рада , који се слави као Дан установе, сваке године посебно- свечано.
 
Упоредо, трају и припреме за отварање вртића у Гучи. У центру варошице, 1972. године подигнут је монтажни објекат са предивним двориштем, цвећем, справама и окупио 100-ну дечака и девојчица, жељних заједничког дружења и игре. Поред финансијских средстава Скупштине општине Лучани, додатна средства су обезбедили Индустријски комбинат ,,Гуча“, ,,Воћар- продукт“, трговинско предузеће ,,Драча“ и Месна заједница Гуча.
Потребе породица су из године у годину расле за коришћењем услуга вртића као и природни прираштај који се увећавао у општини.
Постојећи монтажни објекти постали су премали за дневни боравак деце, тако да је у Лучанима 1980. године изграђен нови, савремени објекат, уз даљу употребу монтажног Вртића.
Три године касније тј. 1983. исти подухват је извршен у Гучи. У финансирању објекта ,,Бамби“ у Гучи значајно учешће је дала Република србија.
 
У време највећег заноса и полета, када смо сви очекивали благостање, пораст наталитета, напредак у образовању и модернизацију друштва, дошле су године економске кризе,
ратовања, санкција. И тада је вртић радио и васпитавао нашу децу, заносно, с љубављу и топлином, како би сачували њихове психофизичке потенцијеле од збивања и промена у друштву. У Вртићу се читала нова бајка, учила нова песма, сликале веселе теме...

Јубилеј од 30- година само што није дочекао 1. април. Десило се оно најгоре, Нато бомбардовање...
На удару се нашао и наш вртић. Незаборавно јутро, језа, туга у свима нама. Разлупана стакла на све стране, испали штокови, лутке, меде, лопте затрпани у срчу, црну прашину. Како наставити живот и рад са децом у оваквом објекту- питали смо се сви?

Убрзано, све то остало је за нама. Уз донацију Норвешке организације и Републичких средстава, наш вртић је међу првима у Србији био обновљен. Све прекинуто матра 1990. године,у септембру је настављено свечано, игром и песмом у друштву донатора, Републичких функционера и Локалне самоуправе.
ДРУШТВЕНА ПРИЗНАЊА
 
 
 
За досадашњи рад вртић је добио многобројна признања.
Најзначајнија
су:
Плакета Скупштине Републичке заједнице Дечије заштите, Плакета “7.септембар” Скупштине општине,
Награда Републичке организације Покрета горана за уређење и одржавање слободних површина у Вртићу, Општинско признање ”Четврти децембар”, многобројна признања са стручних сусрета и усмених признања амбасада.